Woonhuis Rijksstraatweg 102 Haren

Een andere opdracht betrof een woonhuis aan de Rijksstraatweg in Haren. Dit huis uit het begin van de 20e eeuw heeft een historie als zakelijk pand. Achtereenvolgens waren hier onder andere gevestigd een smid met een benzinepomp (jaren20/30), een rijwielenhandel, een radiozaak met wat elektronica (jaren 40) en een schildersbedrijf (jaren 60).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het huis werd zo rond 1910 (is destijds gezegd) als een kleine villa gebouwd, maar werd al snel omgebouwd tot een twee onder een kap woning. Dit gedeelte van het huis werd een bedrijfspand met een woongedeelte erachter. Aan de voorkant is nog te zien waar de winkeldeur heeft gezeten. Het andere gedeelte bleef gewoon een woonhuis. Tijdens het schoonmaken van de zijgevel kwam het jaartal 1901 tevoorschijn, het huis is dus ouder dan gedacht. Veel van de originele elementen zijn in de loop der jaren verdwenen, maar er werd ook steeds verder en naar achteren aan- en bijgebouwd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onder leiding van eerst Walter en later Jan Hoogesteger werd een renovatieplan opgesteld, waarbij er gestreefd werd om de aanwezige authentieke elementen tot hun recht te laten komen. Resultaat is een huis met een strakke moderne uitstraling en accentuering van onderdelen.