Dit bijzondere gebouw is zo ontworpen dat het aansluit met het natuurlijke karakter van de Piccardthofplas. Dit natuurgebied van 39 hectare in het zuiden van de stad Groningen is voor een groot deel in het bezit van Natuurmonumenten. De architecten van Team 4 hebben rekening gehouden met de ligging van het gebouw. Het schuine dak is bedekt met mos en sedum waardoor het gebouw opgaat in de omringende natuur. Een leuk detail van het gebouw is dat het schuine dak afloopt richting de Piccardthofplas en omhoog loopt richting de stad. Om genoeg licht in het gebouw te krijgen zijn er dertien lichthappers op het dak geplaatst. Aan de stadzijde is het gebouw voorzien van metselwerk en aan de plaszijde is er red-cederhout geplaatst.
Walter Hoogesteger Schilders is gevraagd om het red-cederhout een grondige beurt te geven. Dit houttype wordt als het neusje van de zalm gezien wat betreft gevelbekleding. Deze Canadese hardhout is een duurzaam maar lichtgewicht houtsoort en is hierdoor uitermate geschikt om te bevestigen aan een gevel. Door de duurzame kwaliteit van dit houttype, gaat het houtwerk lang mee. De natuurlijke harsen en vetten die vanuit de poriën komen uit de red-ceder, zorgen voor een bescherming tegen kromtrekken, schimmelen en krimpen. Bovendien neemt het hout nauwelijks warmte op, zodat het pand goed geïsoleerd is.
Eerst heeft het team van Walter Hoogesteger Schilders het red-cederhout kaal gemaakt. Na deze ingrijpende behandeling is er gekozen om het hout te bewerken met specialistische verf van Sikkens. Het gaat hierbij om Sikkens Cetol Novatech. Dit is een vochtregulerende en ventilerende houtafwerking voor buiten en is zeer geschikt voor houtsoorten zoals red-ceder. Deze verf beschermt bovendien tegen Uv-straling en is zeer waterdamp doorlatend. Door deze drie lagen behandeling heeft het hout zijn natuurlijke kleur teruggekregen en het gebouw zijn natuurlijke uitstraling.