De voormalige Rijks HBS aan het Kamerlingheplein

Dit prachtige pand op de hoek van de Grote Kruisstraat en de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat heeft een rijke historie. De architect Ramaker ontwierp dit gebouw in 1869. Wat veel mensen niet weten, is dat dit ontwerp een inzending was voor de wereldtentoonstelling in Philadelphia in 1876. Architecten van over de hele wereld keken met grote verbazing naar het ontwerp van het handtekenlokaal boven de vestibule. Hier bevindt zich een bijzondere uitgebouwde glazen koepel, die het hele pand een speciale meerwaarde geeft.

071

In dit neoclassicistische bouwwerk heeft meer dan honderd jaar een HBS gezeten. In de jaren 40 werd het gebouw gebruikt door de Duitse bezetters als kazerne. Het pand heeft tot aan de jaren 90 van de vorige eeuw dienst gedaan als onderwijsgebouw. Vanaf dat moment kregen de gebroeders Klooster dit pand in handen. Zij gaven Oving architecten de opdracht om een appartement complex te ontwerpen binnen dit gebouw. Hierbij moest er zorg voor worden gedragen dat er niks aan het authentieke karakter van de buitenkant van het pand verloren zou gaan. In samenwerking met Monumentenzorg is de originele buitenkant in ere herstelt en de binnenkant omgebouwd tot een complex met luxe appartementen.

068

Omdat een historisch pand onderhoud vergt, is Hoogesteger Schilders gevraagd om het pand van binnen te schilderen en houtrotherstel te laten plaatsvinden. De toren boven op het dak vertoonde sporen van houtrot, de vakmensen van Hoogesteger schilders hebben dit grondig weggewerkt door middel van houtrotherstel. Onderhoud en preventie zijn van belang bij elk pand, maar bij een historisch pand telt dit des te meer. De toren werd helemaal in de steigers gezet, zodat het team specialisten van Hoogesteger schilders precies te werk konden gaan.

073

Door deze nauwkeurige aanpak ziet alles er weer fris en netjes uit. Een historisch pand als deze verdient het dan ook om er netjes onderhouden uit te zien.

067