Rijksstraatweg 10 historische boerderij

Dit bijzondere Rijksmonument aan de Rijksstraatweg 10 in Haren is een boerderij met een dwarsgebouwd voorhuis. De prachtige omlijste ingang in het voorhuis is halverwege de 19e eeuw gebouwd. Er is een kleine dakkapel op het authentieke schilddak. De zesruits vensters geven deze boerderij een klassieke uitstraling. De aangrenzende schuur is voorzien van een rieten dak. Dit is in de hele geschiedenis van deze boerderij nooit anders geweest. De mensen die van Groningen Haren binnenkomen kunnen deze mooie boerderij zien aan hun linkerkant. De ligging is prachtig door de bomen aan de voorzijde naast de oprijlaan. Het is een van de panden die Haren zijn uitstraling geeft.

074

Walter Hoogesteger Schilders is gevraagd om houtrot te verwijderen en dit monument te schilderen. Houtrot ontstaat door een te hoog vochtgehalte. Er komen schimmels vrij die het hout aantasten. Het hout wordt zachter en verliest zijn stevigheid, waardoor het snel rot. Gelukkig heeft Walter Hoogesteger Schilders de expertise in huis om houtrot aan te pakken en te verwijderen. Na deze ingrijpende klus waarbij delen worden vervangen en opgevuld met expoxyhars, zal het houtwerk er weer als nieuw uitzien. Hierna hebben de schilders van Walter Hoogesteger deze historische boerderij geschilderd in de originele kleuren. De bewoners kunnen weer genieten van hun prachtige woonhuis.